Pagini

joi, 16 aprilie 2009

Avantajele si dezavantajele apelarii la serviciile unui broker de credite

Pentru a putea scoate in evidenta avantajele si dezavantajele serviciilor oferite de un broker de credite, consider necesar de a puncta cateva idei referitoare la existenta acestuia. Concret, un broker de credite este reprezentat de catre o companie, ce activeaza independent de banca/institutie financiar-nebancara, si care este de fapt un intermediar intre client si banca. Acesta ofera consultanta gratuita in ceea ce priveste obtinerea unui credit (avand incheiate contracte de parteneriat cu anumite banci, care accepta ca si canal alternativ de vanzare aceasta varianta), oferind informatii referitoare la creditul solicitat de catre client, punandu-i la dispozitie documentatia pentru intocmirea dosarului de credit, se ocupa de depunerea acestuia la banca..urmand ca in cazul aprobarii creditului, clientul sa se prezinte la banca pentru semnarea contractului si a efectuarii tragerii efective a creditului.

Exista mai multe avantaje pentru care se poate apela la parerea unui specialist, printre acestea numarandu-se:
  • timp economisit

Daca am merge si cam cauta printre toate produsele bancare existente pe piata, ar insemna sa mergem la fiecare banca sau institutie financiar nebancara in parte, pentru a solicita informatii. Acestea ne sunt expuse de fiecare angajat in favoarea companiei pe care o reprezinta, ascunzand uneori o parte din costurile presupuse de acel credit. Astfel, un broker de credite ne poate preciza si realiza o comparatie a produselor existente, si de a ne recomanda creditul care implica cele mai mici costuri, creditul care este cel mai bun de pe piata. Ulterior, se ocupa de intocmirea dosarului de credit, de completarile necesare (daca acestea se solicita), informand clientul cand trebuie sa mearga sa realizeze tragerea, in cazul in care acesta este aprobat.

  • informare corecta

Un consultant financiar al unei banci are interesul de a prezenta produsele, astfel incat sa convinga clientul ca produsul existent in portofoliul bancii pe care o reprezinta este cel mai bun. Pentru a realiza acest lucru, precizeaza clientului dobanda (care de obicei este mai mica, daca exista comisioane de administrare lunara) fara a expune toate costurile..clientul afland rata reala ce o plateste, dupa semnarea contractului de credit. (din pacate acest lucru se intampla, chiar daca acum, teoretic, bancile sunt obligate sa ofere un model al contractului pentru a fi citit inainte). Daca apelam la un broker, acesta ne raspunde, fara ascunzisuri, la intrebari si ne ofera toate informatiile necesare pentru a ne forma o parere concreta referitoare la produsul pe care intentionam sa-l obtinem.

  • nu implica costuri suplimentare

Toata consultanta care este oferita de catre brokerul de credit, persoanei fizice (in unele cazuri pentru persoanele juridice se percep comision de la solicitantul de credit), nu implica niciun cost suplimentar. Acelasi credit il putem obtine si daca mergem direct la banca.


Dezavantajele existente sunt :

  • lipsa colaborarilor cu multe banci

Acest lucru limitand numarul de variante existente pentru a face comparatie si a recomanda clientului pe cea mai buna. In acest caz, clientul alege un produs dar acesta poate sa nu fie chiar o varianta buna.

  • recomandare in functie de comisioanele primite de la banci

Din pacate, exista consultanti financiari ai unor brokeri de credite ce recomanda ca fiind cea mai buna varianta de creditare, produsul unei banci care acorda brokerului un comision mai mare (implicit castigul brokerului este mai mare in acest caz ). Astfel, chiar daca respectivul produs implica costuri mari, si exista alte posibilitati de alegere mai bune, este scos in evidenta si propus clientului ca fiind solutia ce mai buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu