Pagini

joi, 16 aprilie 2009

Despre actuala criza financiara, ce am putea invata de pe urma ei

Asa cum probabil constientizam cu totii, trecem prin efectele unei crize ce a fost declansata de criza de mortgage din SUA si sustinuta de alte cauze, precum cele de natura macro si microeconomica. Gradul de afectare a fiecarei tari a depins de vulnerabilitatile fiecarei economii, de modul de gestionare si coordonare a resurselor existente pentru evitarea intensificarii fenomenului.
Din toata situatia existenta, am putea desprinde cateva idei care pot reprezenta concluzii si invataminte ce ne pot fi de folos si care ne arata, ca lucrurile din punct de vedere al teoriei sunt diferite uneori de ceea ce se intampla efectiv in practica. Printre acestea se numara:
1.Asigurarea stabilitatii financiare a unei tari, pe termen lung, nu poate fi considerata drept o conditie esentiala si suficienta ce poate fi sustinuta de nivelul scazut al inflatiei. (Unele pareri ale specialistilor aratau ca inflatia era principala sursa de instabilitate financiara, ori criza financiara mondiala actuala vine dupa aproape doua decenii de inflatie relativ scazuta si stabila).
Asa cum am mentionat mai sus, criza financiara a fost declansata de criza subprime din SUA, care la randul ei a aparut datorita faptului ca Fed-ul a fost constrans de situatie, sa creasca ratele dobanzii pentru a proteja inflatia. Dar cu textura economica, cresterea ratelor dobanzii a avut influenta si a dus la criza financiara. Concluzia este ca, nivelul de lichiditate ridicat a schimbat sistemul financiar pana la limite la care politica monetara existenta a ajuns intr-o capcana. ( Astfel, inactiunea ar fi avut efectele in cresterea inflatiei, iar actiunea a avut un rol in instabilitatea financiara).
2. In perioadele de prosperitate, uitam de posibilitatea aparitiei crizelor, neglijam conceperea unor planuri si mecanisme de gestiune a acestora, acest lucru fiind datorat faptului ca evenimentele de genul crizelor financiare au o frecventa de aparitie destul rara. Nu ar fi nimic rau, daca raritatea acestor evenimente nedorite nu ar implica si anumite costuri.
Ce consider bun de a retine din aceast aspect mentionat, este faptul ca ar trebui sa existe un proces periodic de actualizare a mecanismelor de gestionare a unor crize.
3. In ultimii ani, am avut o crestere economica accelerata ce a fost posibila si datorata utilizarii economiilor straine. Bancile si-au aratat dependenta de finantarea externa, iar deficitul de cont curent a depasit limitele de sustenabilitate, ceea ce a condus la o vulnerabilitate ridicata a economiei romanesti, fiind accentuata ulterior de criza mondiala, si reflectandu-se in reducerea semnificativa a cresterii economice.
Cred ca trebuie retinut faptul ca mentinerea de deficite bugetare la un nivel ridicat, atunci cand economia este in crestere, poate avea un sfarsit nefavorabil, fara succes. Probabil, ne-ar fi fost mult mai usor daca bugetul nostru ar fi avut un surplus in ultimii doi ani premergatori crizei.
Acestea ar fi cateva aspecte ce le-am putea retine, insa lista acestora poate continua..situatia fiind mult mai complicata decat cea expusa de persoanele aflate la conducere.
Probabil, multe persoane, nu sunt interesate de cum se desfasoara lucrurile, sub influenta crizei la nivel mondial, insa in plan local cu siguranta se vad schimbarile ce au aparut..se vad problemele cu care se confrunta Guvernul in gestionarea situatiei si simtim personal greutatile care s-au ivit (fie datorate scaderii salariale, sau chiar pierderea locului de munca, cresterea dobanzilor in cazul contractarii anterioare a unui credit, etc.).
Speram sa treaca cat mai usor aceasta perioada in care ne aflam, cu efecte aflate la o intensitate cat mai mica si din care sa dobandim informatii ce ne pot fi de folos ulterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu