Pagini

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Cum afli cate puncte ai adunat pe carnetul auto

Ghişee speciale în fiecare judeţ

În orice oraş din ţară, orice şofer, care a obţinut permisul pe teritoriul României, poate afla, chiar dacă nu domiciliază pe raza localităţii sau a judeţului respectiv, ce conţine cazierul lui de deţinător al carnetului de conducere. Pentru aceasta trebuie să se adreseze birourilor de relaţii cu publicul de la serviciile Poliţiei Rutiere.

Persoana care solicită informaţia trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Procedura în sine nu durează mai mult de două minute, însă este posibil ca timpul să fie prelungit de aşteptatul la coadă, deoarece la aceste birouri se cer şi alte relaţii.


Procedură

În fiecare lună, aproximativ 80 de şoferi vin la biroul de informaţii cu publicul, de la Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti, iar alte 20-30 de persoane se prezintă la fiecare dintre ghişeele serviciilor rutiere locale, numai pentru a se interesa de numărul punctelor de penalizare de pe carnetul de conducere.

„Procedura este foarte simplă şi nu durează mai mult de două minute. Vine la biroul de informaţii cu buletinul, noi accesăm baza de date şi îi comunicăm rezultatul. Vin şi şoferi care nu sunt din Bucureşti, în special studenţii care învaţă la facultăţile din Capitală", a explicat agentul-şef Aurel Vornicu, de la Biroul de relaţii cu publicul al Brigăzii de Poliţie Rutieră (BPR) Bucureşti.


Birou multifuncţional

Tot la aceste birouri vin să predea permisele şoferii care nu le-au avut asupra lor în momentul suspendării. Potrivit poliţiştilor de la Brigada Rutieră a Capitalei, alte câteva zeci de persoane vin în fiecare lună să predea permisele suspendate sau care solicită reducerea termenului de suspendare a dreptului de a conduce.

Se mai depun cereri pentru eliberarea cazierului de deţinător al posesorului permisului de conducere. Aceste informaţii sunt solicitate în special de cei care vor să devină taximetrişti sau instructori auto.


Solicitări care nu ţin de poliţia rutieră

Sunt şi oameni care nu ştiu că Poliţia Rutieră nu se ocupă şi de activitatea altor departamente şi direcţii ale Ministerului de Interne. Şeful Biroului de Educaţie Rutieră, din cadrul BPR Bucureşti, inspectorul principal Daniel Piştea ne-a spus că „aici, la Udrişte, încă mai vin persoane care vor să-şi înmatriculeze maşinile, sau să dea examen pentru obţinerea permisului de conducere.

Noi îi îndrumăm către birourile direcţiilor care au în atribuţii astfel de activităţi, dar aceste informări măresc timpul de aşteptare a celor care au venit la Brigada de Poliţie Rutieră cu probleme care ţin de activitatea noastră".


Cum se adună punctele

Potrivit Codului Rutier, permisul de conducere se suspendă, timp de o lună, la acumularea a 15 puncte de penalizare. În funcţie de gravitatea faptei comise se pot aplica penalizări, începând de la două, până la şase puncte.

Acestea se anulează la împlinirea unui termen de şase luni de la momentul constatării contravenţiei. Cele mai puţine puncte de penalizare se aplică pentru contravenţii precum vorbitul la telefon în timpul condusului, şofatul fără centura de siguranţă sau depăşirea vitezei cu 10-20 kilometri la oră peste limita legală admisă. Depăşirea vitezei admise cu peste 41 de kilometri la oră, circulaţia sau blocarea centrului unei intersecţii se penalizează cu şase puncte.


Informaţii pe mess

Informaţii generale cu privire la valoarea amenzii, numărul de puncte pentru o anumită abatere sau ce trebuie făcut în caz de accident se pot solicita şi prin yahoo messenger la ID-ul „dpgmb01", sau pe adresa de mail bpr@b.politiaromana.ro.

Sursa: Adevarul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu