Pagini

joi, 17 decembrie 2009

Crestere IQ

Nu degeaba parintii recomanda copiilor, ca acestia sa nu petreaca in fata calculatorului intreaga zi. Acum e bine pentru cei care asculta de sfaturile apropiatilor si care nu sunt dependenti de PC.
Teoretic e bine sa stam o ora la calculator, navigand pe internet..asta probabil in timpul liber, pentru ca daca lucrezi cel putin 8 ore si activitatea ta presupune lucrul la calculator, e chiar imposibil, altfel..e grava treaba.
O ora de navigare pe internet in fiecare zi este benefica pentru cresterea IQ-ului si stimularea memoriei in cazul adultilor, in ciuda temerilor referitoare la efectele daunatoare ale erei digitale asupra dezvoltarii creierului uman, informeaza dailymail.co.uk consultat de Mediafax.

Cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au comparat tomografiile creierelor voluntarilor de varsta mijlocie care utilizeaza foarte rar internetul cu cele ale voluntarilor experimentati in navigarea pe internet, efectuate in timp ce participantii la acest studiu cautau diverse informatii pe internet, timp de o ora, in fiecare zi.

Dupa cinci zile, anumite zone din cortexul prefrontal, care controleaza capacitatea de luare a deciziilor si de integrare a informatiilor complexe, au devenit in mod semnificativ mult mai active.

Aceste zone erau aproape inactive la inceputul testelor, a declarat Gary Small, profesor de psihiatrie si stiinte biocomportamentale la UCLA, coordonatorul studiului.

"Dupa cinci zile, aceste zone au devenit tot mai active, pe masura unei utilizari regulate a internetului, demonstrand astfel ca functiile creierului se pot modifica si se pot imbunatati foarte repede. Acest studiu demonstreaza ca media IQ-ului - coeficientul de inteligenta al fiecarei persoane - creste in mod constant, odata cu progresul culturii digitale", a declarat autorul studiului.

Potrivit aceluiasi cercetator american, capacitatea de procesare rapida a informatiilor
si efectuarea sarcinilor multiple fara a comite erori au fost si ele ameliorate.

Chiar si activitatile monotone, precum citirea si sortarea e-mailurilor, poate sa imbunatateasca, potrivit cercetarii, capacitatea decizionala
"Stergerea selectiva a e-mailurilor primite, pe baza unei rutine zilnice, poate sa ajute la dezvoltarea unei capacitati mai bune de sortare rapida a unei cantitati mari de informatii si de separare a informatiilor importante de cele care sunt mai putin importante", a explicat Gary Small.

Exista insa si efecte negative. O utilizare prelungita a computerului poate avea efecte profunde asupra modului in care oamenii gandesc, simt si se comporta.

"Desi folosirea internetului poate sa imbunatateasca procesarea informatiilor si luarea rapida a deciziilor, utilizarea lui in exces poate sa afecteze abilitatile interpersonale, putand conduce la un deficit de atentie si la scaderea capacitatii de comunicare si de stabilire a relatiilor interumane", a declarat acelasi cercetator american.
Sursa: Banknews

3 comentarii:

  1. e clar că s-au dus pe apa sâmbetei abilităţile mele de interacţiune interumană:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci...cum e mai bine pana la urma?! Sa ne creasca I@-ul sau sa relationam mai bine?! Ich...
    Cred ca totul trebuie facut cu masura, chiar si utilizarea internetului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Marius Mai ai timp inca sa "te salvezi" :))

    Da Cris , asa e..ar trebui sa existe echilibru in toate..mai greu la unii cu asta :) Eu cum am mai zis, recunosc..i'm addicted!

    RăspundețiȘtergere