Pagini

duminică, 13 octombrie 2013

Cum trebuie sa procedeze parintii, atunci cand copilul nu asculta

Lucrand alaturi de multe femei, multe cu copii, aud tot felul de probleme pe care le intampina in cresterea micutilor, si dorinta mamelor de a gasi solutii pentru a rezolva anumite impasuri, ori de a-si explica comportamentul celor mici, astfel incat sa ii poata intelege si sa poata raspunde cerintelor acestora.

Citind cateva numere din revista "Familia Ortodoxa", am gasit intr-una din ele ceva care mie mi s-a parut bine de stiut, mai ales pentru familiile care au copii. Regasiti mai jos citat din revista mentionata, numarul 5/2013:

"- Parinte atunci cand copilul nu asculta, ci se impotriveste, cum trebuie sa procedeze parintii?
 - Daca nu asculta copilul si se comporta urat, inseamna ca exista o pricina. Se poate ca el sa fi vazut scene urate sau sa fi auzit cuvinte murdare in casa sau in afara ei. Oricum pe copii ii ajutam in problemele duhovnicesti mai ales prin exemplul nostru, iar nu prin constrangere. Insa cel mai mult ii ajuta mama prin purtarea, prin ascultarea si respectul ei fata de sot. Daca in vreo problema are o parere diferita de cea a sotului, niciodata sa nu si-o exprime in fata copiilor, pentru ca sa nu o foloseasca cel viclean. Niciodata sa nu se strice increderea copiilor in tatal lor, ci chiar si atunci cand el este vinovat, ea sa-l indreptateasca. Daca de pilda, acesta se poarta urat, ea sa le spuna copiilor: "Tata este obosit, pentru ca a lucrat toata noaptea ca sa termine o treaba urgenta. Iar aceasta o face pentru voi o face". 
  Multi parinti se cearta in fata copiilor, si astfel le dau lectii urate, iar sarmanii copii se intristeaza. Dupa aceea, parintii, ca sa-i mangaie, le fac toata hatarurile. Merge tatal si-l ia pe copil cu binisorul: "Puiu' tatii, ce vrei sa-ti cumpar?".  Merge apoi mama, sa-l alinte si ea un pic, si astfel copiii cresc mofturosi si pretentiosi. Iar apoi, daca parintii nu le pot da lucru pe care copiii lor il cer, acestia ii ameninta ca-si vor lua viata"!

si asta:

"Copilul are nevoie de multa dragoste si afectiune, precum si de multa povatuire. Vrea sa stai langa el, sa-ti spuna problemele lui, sa-l mangai, sa-l saruti. Atunci cand copilul cel mic este cateodata nelinistit si face zburdalnicii, daca mama lui il ia in brate, il mangaie si-l saruta, se linisteste. Daca de mic copil se satura de dragoste si afectiune, mai tarziu va avea putere sa infrunte toate problemele vietii.
In casa este absolut necesar sa existe o atmosfera de dragoste si pace. De fiecare data cand copilul va primi in familie putina dragoste, dar la un moment dat va aluneca putin, se va intoarce, deoarece va vedea ca nu poate afla dragoste in alta parte, ci numai fatarnicie.
Dar atunci cand isi va aduce aminte de scenele urate din familie, certuri si neintelegeri, cum il va trade inima sa se mai intoarca?"
           Parintele Paisie Aghioritul, "Viata de familie" -  editura Evanghelismos 2003

2 comentarii:

  1. Copii trebuie înțeleși, nu bătuți. Dacă bați un copil nu rezolvi nimic chiar dacă se spune că aceasta este ruptă din Rai.Produce traume psihologice la cei mici. Vorba bună, mult aduce!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat! Pe vremea mea, daca pot sa zic asa, intr-adevar se aplica bataia, acum din ce am vazut la lumea din jur, nu prea ... din cauza faptului ca timpul petrecut cu cei mici este scurt, parintii incearca sa le faca toate poftele, in ideea de a nu se simti vinovati cumva...de aici..probleme, copiii sunt prea rasfatati,
    Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere